Интересни факти за дървото

Запознайте се с няколко интересни факта за дърветата, които ще Ви убедят в тяхната уникалност и полезност. Дървото е изключително произведение на природата, което трябва да се ползва разумно и да не се разхищава.

 

 

 1. Най-високите дървета в света са секвоите и евкалиптите. Секвоята расте в Калифорния, по склоновете на Сиера Невада, а височината й стига до 110-120 м. Евкалиптите се срещат в Австралия и на височина са до 120м.
 2. Най-старите дървета на Земята растат в Белите планини на Калифорния. Това е бодливият бор и се пресмята, че е на възраст около 4000 години. Това е най-старото живо дърво.
 3. Най-древният дървесен вид, запазен и до днес, е дървото гинко билоба. Изчислено е, че семейство Гинкови са се появили на Земята в горния карбон на палеозойската ера  или преди около 220-270 милиона години.
 4. Най-дебелите дървета в света са мамонтовото дърво и баобабът. Дебелината на  най-големите представители на видовете достига до забележителните 12-14 метра в диаметър. Тези огромни дървета растат в тропическите и субтропическите гори.
 5. За най-малкото дърво в света се смята върбата-джудже. То достига височина 5-10 см и дебелина 1-2 см. Вирее на север в тундрата, което обяснява и миниатюрните му размери.
 6. Най-опасното дърво в света се намира на Малайския архипелаг. Нарича се антиарис. То отделя летливи вещества, които съдържат отровата антиарин. Когато се вдишва, тя спира действието на сърцето. За добив на смола от това дърво в миналото са изпращали осъдените на смърт.
 7. Най-тежка е дървесината на бакаута или както го наричат още поково дърво. Относителното му тегло е 1.23 гр./куб.см.
 8. Най-лека е дървесината на дървото балза- 0.12 гр./куб.см. относително тегло. От нея изследователят Тур Хейердал е направил и легендарния си сал, с който преплувал 8 000 километра по Тихия океан.
 9. Най-скъпа в света е дървесината на алжирската туя.
 10. Най-благоуханно е сандаловото дърво.
 11. Най-голяма корона има дървото Бенгалски фикус. Тя достига до около 500 метра в диаметър и се поддържа от допълнителни въздушни корени-подпори. Среща се в тропическите гори.
 12. В Северозападно Мексико расте дърво-гимнастик. В началото на растежа си то наподобява по форма пъпеш. След това започва да расте бързо и заприличва на огромен морков, обърнат с острото нагоре. По-късно горната му част се обръща надолу, достига земята, заравя се в нея и образува арка.
 13. Дървото Псилотека електрика, което вирее в Индия, съдържа електричество. Ако човек се докосне до него, получава електрически удар. Към полунощ електричеството в него изчезва.